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Q:  Can a city give their employees a holiday bonus? 

A:  A city can give its employees a holiday bonus if the city plans and provides for 

the holiday bonus. Cities are prohibited from giving retroactive employee pay 

increases or bonuses that are not agreed upon before work begins.  Fausett v. 

King, 470 S.W.2d 770, 774 (Tex. Civ. App. —El Paso 1971, no writ).  Article III, 

section 53 of the Texas Constitution states that: 

The Legislature shall have no power to grant, or to authorize any 

county or municipal authority to grant, any extra compensation, fee or 

allowance to a public officer, agent, servant or contractor, after service 

has been rendered, or a contract has been entered into, and performed 

in whole or in part; nor pay, nor authorize the payment of, any claim 

created against any county or municipality of the State, under any 

agreement or contract, made without authority of law. 

In order to not violate this constitutional provision, a city must provide for the 

holiday bonus (1) in its budget; (2) in its personnel policy; and (3) offer it before 

the work is performed.  A city will need to provide a procedure to earn a bonus 

to its employees, as well as, provide for holiday bonuses during the budget 

process. A city will want its legal counsel to review its policies and procedures 

before offering a holiday bonus to its employees. 

Q: Can the city give their employees a holiday gift? 

A:  A city can provide holiday gifts to its employees if the city determines there is a 

public purpose for giving holiday gifts.  Generally, a city cannot “grant public 

money or thing of value … to any individual” unless it is for a public purpose. 

See Tex. Const. art. III, §52(a). To determine if an expenditure of public funds is 

for a public purpose, a city must follow this three-step test: 

1) Ensure that the [expenditure’s] predominant purpose is to accomplish a 

public purpose, not to benefit private parties; 

2) Retain public control over the funds to ensure that the public purpose is 

accomplished and to protect the public investment; and  



3) Ensure that the political subdivision receives a return benefit. Tex. Mun. 

League Intergovernmental Risk Pool v. Tex. Workers’ Comp. Comm’n, 74 

S.W.3d 377, 383 (Tex. 2002). 

The attorney general’s office has already determined that increasing employee 

morale or productivity is a valid public purpose. Tex. Att’y Gen. LO-96-136 

(1996).  Therefore, a city can provide holiday gifts to its employee as long as the 

city council determines the expenditure will increase its employees moral or 

productivity. See Id.  Just like the bonus above, the city should provide for the 

holiday gifts in the city budget.  Also, a city must make sure that the value of the 

holiday gifts are under $50 per gift and that the gift is not cash, a cash equivalent 

(gift card) or negotiable instrument. See Tex. Penal Code § 36.10(a)(6); Op. Tex. 

Ethics Comm’n No. 541 (2017). 

Q:  Can the city pay for a holiday party for the city employees? 

A:  Like holiday gifts, the city can pay for a holiday party for its employees if the city 

can find a public purpose to spend public funds. See Tex. Mun. League, 74 S.W.3d 

at 383.  As mentioned above, the enhancement of employee morale and 

productivity has been determined to be a valid public purpose. Tex. Att’y Gen. 

LO-96-136 (1996).  Therefore, a city can pay a reasonable amount for a holiday 

party for its employees. Again, the city should provide for the holiday party in 

the city budget. Also, the inclusion of a single guest for each employee to the 

holiday party paid for by the city is acceptable if it is determined that the goal of 

boosting employee moral and providing recognition to employees will be 

accomplished.  Tex. Att’y Gen. LO-88=94 (1994). 

Q:  Can the city provide its employees extra days off from work during the 

holiday season? 

A:  As discussed above concerning holiday gifts and a holiday party, a city must 

determine a public purpose to provide its employees extra days office during the 

holiday season.  The attorney general’s office has determined that improving 

employee’s morale is a sufficient public purpose for granting time off to 

employees. Op. Tex. Att’y Gen. Nos. GA-0303 (2005) at 2; JC-0239(2000) at 4.  

Therefore, a city can provide extra days off for the holiday season.  A city should 



establish a written policy concerning granting employees extra days office 

during the holiday season. 

Q:  Can the city decorate the city hall with holiday lights, decorations, and/or 

displays? 

A:  A city needs to determine two issues in order to decorate the city hall with 

holiday lights, decorations, and/or displays.  First, the city, as it does with all 

expenditures of public funds, must determine the public purpose and clear 

public benefits for decorating the city hall during the holidays. See Op. Tex. Att’y 

Gen. No. KP-0116 (2016); Tex. Mun. League, 74 S.W. 3d at 384; Edgewood Indep. Sch. 

Dist. v. Meno. 917 S.W.2d 717, 740 (Tex. 1995).  

Second, a city needs to make sure that its holiday lights, decorations, and 

especially displays does not contain a religious aspect that would have the effect 

of endorsing a particular religious belief in violation of the Establishment Clause 

of the United States Constitution. The Establishment Clause states, “Congress 

shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free 

exercise thereof…” This prohibition is commonly known as the “separation of 

church and state” and it applies to cities.  The United States Supreme court has 

ruled on many cases concerning holiday displays and the Establishment Clause.  

Though these cases are very fact-specific, there is a central guiding principle that 

a city should use to determine if its holiday display will past muster.  If a city has 

any religious components in a holiday display or decoration, it should determine 

if the religious components have the effect of endorsing religious beliefs in the 

context of the display as a whole? See County of Allegheny v. Am. Civil Liberties 

Union, 492 U.S. 573, 593-94 (1989), abrogated on other grounds by Town of Greece v. 

Galloway, 134 S. Ct. 1811, 1821 (2014); Lynch v Donnelly, 465 U.S. 668, 672-78 

(1984); Op. Tex. Att’y Gen. No. KP-0116 (2016). A city could have a holiday 

display that contains a Christmas tree, a menorah, a Nativity Scene, Santa Claus 

and a snowman, as long as the religious aspects of the display are not promoting 

a specific religious belief and is not the dominant theme of the display. See Lynch, 

465 U.S. at 681-85.  A city should consult its local legal counsel when determining 

the legality of its holiday lights, decorations and displays. 

Q:  Can citizens give holiday gifts to city employees or city officials? 



A:  Generally, section 36.08 of the Texas Penal Code prohibits a city employee or city 

official from accepting a gift or benefit from a person subject to his/her 

jurisdiction. A gift or benefit is considered anything reasonably regarded as a 

monetary gain or a monetary advantage.  However, there are exceptions to the 

prohibition against providing a gift to a public official or public employee.  Tex. 

Penal Code § 36.10.  One exception is a token gift. A token gift is an item that has 

a value less than $50 and is not given in exchange for any exercise of official 

discretion. Id. §36.10(a)(6).  Cash and negotiable instruments, such as gift cards, 

are excluded as token gifts. Id; see Tex. Bus. & Comm. Code § 3.104(a) (definition 

of negotiable instruments); Op. Tex. Ethics Comm’n No. 541 (2017).  Therefore, 

city employees and city official can accept a holiday gift from its citizens, as long 

as it is considered a token gift. 

Q:  Can a city accept holiday donations for an employee holiday party or to 

decorate the city hall? 

A:  Whether a city can accept holiday donations, depends on whether the city is a 

general law city or a home rule city.  General law cities must have express 

authority to accept donations and there are certain circumstances in which a 

general law city does have such authority.  See Tex. Loc. Gov. Code § 332.006 

(accept gifts used to support of public recreation facilities and programs); § 

331.002 (accept gift of historical significance). However, questions arise whether 

a general law city has broad authority to accept donations. Some city attorneys 

think that statutes giving general law city’s authority to “hold” property also 

gives the authority to accept donations.  Id. §§ 51.015, 51.034. Others question this 

argument especially since the attorney general has opined that if the legislature 

allows entity to receive donations in certain limited instances, then it did not 

intend to grant such authority generally.  See, e.g., Op. Tex. Att’y Gen. No. GA-

0562 (2007).  Before a general law city accepts a holiday donation, it should (1) 

consult its local legal counsel in making a final decision about its authority to 

accept a donation; and (2) exercise such authority in compliance with any 

requirements in the city’s local ordinances or policies. 

A home rule city has express statutory authority to “hold property . . . that it 

receives by gift, deed, devise, or other manner.” Tex. Loc. Gov. Code § 51.076(a). 

And this authority is often mirrored in the city charter. See, e.g., Whitley v. City of 



San Angelo, 292 S.W.2d 857, 861 (Tex. Civ. App.—Austin 1956, no writ) (“Sec. 9 of 

the Charter of the City provides that it is authorized to acquire any character of 

property by gift.”). Of course, this power should be exercised in compliance with 

any limitations and requirements in the city’s charter, ordinances, or policies. 

Q:  If a city sponsors a holiday party for the city employees on city property in 

which alcohol is served, can the city be held liable for personal injuries? 

A:  Yes. Texas cities are generally protected from suit by governmental immunity 

when performing governmental functions. But under the Texas Tort Claims Act, 

immunity from suit is waived with regard to governmental functions in two 

instances. First, a city is liable if the wrongful act, omission, or negligence of an 

employee operating motor-driven equipment within the scope of employment 

causes property damage, personal injury, or death, and the employee would be 

personally liable under Texas law. Tex. Civ. Prac. & Rem. Code § 101.021(1). In 

addition, a city is liable for personal injury and death caused by a condition or 

use of tangible personal property or real property if the city would otherwise be 

liable to the claimant as a private person under Texas law. Tex. Civ. Prac. & Rem. 

Code § 101.021(2). 

If an individual brings a claim arising from a premises defect against the city 

pursuant to Section 101.021(2) of the Texas Civil Practices and Remedies Code, 

the city owes the claimant only the duty that a private person owes to a 

“licensee” on private property, unless the claimant pays for use of the premises. 

Tex. Civ. Prac. & Rem. Code § 101.022. The duty to a licensee is to not injure him 

by a willful or wanton act or through gross negligence. See State Dep’t of Highways 

v. Payne, 838 S.W.2d 235, 237 (Tex. 1992). If the city charges a fee for a guest to 

enter a social event held on city property, all guests would be considered 

“invitees” of the city, and the city would be held to a higher standard of care in 

protecting their welfare under Texas law. See Clay v. City of Ft. Worth, 90 S.W.3d 

414 (Tex.App.—Austin 2002, no pet.). The invitee standard of care requires a 

landowner to use reasonable care to reduce, eliminate, or warn of a condition 

posing an unreasonable risk of harm about which the landowner knew or should 

have known. See Payne, 838 S.W.2d at 237. 



In an instance where a city is determined to have waived immunity from suit for 

the performance of a governmental function, liability of the city is limited to 

money damages in the maximum amount of $250,000 for each person, $500,000 

for each single occurrence for bodily injury or death, and $100,000 for each single 

occurrence for injury to or destruction of property. Tex. Civ. Prac. & Rem. Code § 

101.023. The Texas Torts Claims Act does not limit the liability of a city for 

damages arising from its proprietary functions, which are defined as those 

functions “that a municipality may, in its discretion, perform in the interest of the 

inhabitants of the municipality.” Tex. Civ. Prac. & Rem. Code § 101.0215(b). 

Liability questions are notoriously difficult to answer, because they depend so 

heavily upon the facts of a given situation. A city that has questions about its 

liability arising from a city sponsored social event should seek guidance from its 

city attorney, in addition to its liability coverage provider. 

Q:  If the city holds a holiday party for employees in which alcohol is served, can 

the city be held liable under the Texas Dram Shop Act? 

A:  The Texas Dram Shop Act permits a legal action against commercial providers of 

alcohol for injuries caused by an intoxicated person. Tex. Alco. Bev. Code § 2.02. 

(A “dram” is defined as a small drink of liquor, and a “dram shop” is an archaic 

term for a bar.) A court will find liability only upon proof that the person being 

sold, served, or provided with an alcoholic beverage was obviously intoxicated 

to the extent that the person presented a danger to himself or others, and that the 

intoxication of the person was a proximate cause of the damages suffered. Id. 

Whether the city is liable under the Texas Dram Shop Act depends largely on 

whether or not the city is considered to be a “provider” under the statute. 

“Provider” is defined as “a person who sells or serves an alcoholic beverage 

under authority of a license or permit issued under the terms of this code or who 

otherwise sells an alcoholic beverage to an individual.” Tex. Alco. Bev. Code § 

2.01(1). If the city sells alcohol at the event, it could fit the definition of a 

“provider,” and therefore be subject to liability under the dram shop law. 

If the event is bring your own alcohol, or if the city otherwise does not sell any 

alcohol to guests, the city likely would not be considered to have liability under 

the dram shop statute. The Texas Legislature declined to enact statutory liability 



for social hosts. Further, the Texas Supreme Court has declined to impose a 

common-law duty on a social host who makes alcohol available to an intoxicated 

adult guest who the host knows will be driving. Graff v. Beard, 858 S.W.2d 918 

(Tex. 1993). Employers generally have been treated as social hosts by Texas 

courts and typically will not be held liable, so long as they do not exercise control 

over the activities of the employee guests at a function held by the employer. See 

Estate of Catlin v. General Motors Corp., 36 S.W.2d 447 (Tex.App.—Houston [14th 

Dist.] 1996, no writ); Whitney Crowne Corporation v. George Distributors, Inc., 950 

S.W.2d 82 (Tex.App.—Amarillo 1997, writ denied). 

In order to avoid liability, cities should consider taking a few precautions before 

hosting any social function for their employees in which alcohol will be 

consumed. First and foremost, the city should not sell alcohol. The city should 

make it clear that the event is strictly for the benefit of the employees, and it is 

not part of their job duties to attend. In addition, the city should play no role in 

controlling the service of alcohol to employees at the function, and may want to 

consider holding the event at an establishment that is licensed to serve alcohol 

under the Texas Alcoholic Beverage Code. Lastly, the city may want to consider 

arranging for free transportation home for anyone who feels that they are unable 

to drive safely, and notify all attendees of that option. 

 


