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Q.  What is “bribery”? 

A. Under Section 36.02(a) of the Penal Code, a public official or public employee 

commits the offense of bribery when he/she accepts, agrees to accept, or solicits any 

benefit as consideration for a decision, opinion, recommendation, vote, or other exercise 

of discretion. To prove bribery, a prosecutor must show that the benefit offered or given 

to an official was offered or given as consideration for an official’s decision. This is a 

fact question that would have to be addressed on a case-by-case basis. 

Q. What is considered a “benefit”? 

A. A “benefit” is anything reasonably regarded as pecuniary gain or pecuniary 

advantage, including a benefit to any other person in whose welfare the beneficiary has 

a direct and substantial interest (such as a relative or business partner). Tex. Penal Code 

§ 36.01(3). In other words, a benefit would include anything that is offered that a 

reasonable person would consider having some monetary value.  

Q. May a public official or employee accept a benefit if it was offered or accepted 

after the exercise of official discretion? 

A. Even if a benefit was offered or accepted after the exercise of official discretion, it 

may still be considered bribery of a public official or employee. According to section 

36.02(c) of the Penal Code, the fact that a benefit was not offered or accepted until after 

the exercise of some official discretion is not a defense to bribery. 

Q. What is the punishment for bribery? 

A. Accepting, agreeing to accept, or soliciting any benefit as consideration for a 

decision, opinion, recommendation, vote, or other exercise of official discretion is a 

second degree felony, punishable by two to twenty years of imprisonment and a fine of 

up to $10,000. Tex. Penal Code §§ 36.02(e), 12.33. 



Q. May a public official be removed from office if the public official is convicted 

of bribery? 

A. If a public official is convicted of bribery, then the public official is immediately 

removed from office. Tex. Loc. Gov’t Code § 21.031. The judge shall include an order of 

removal in the conviction judgment. 

Q. May a public official or employee accept a gift that is simply provided in 

appreciation for superior public service and that is not in exchange for any official 

exercise of discretion? 

A.  Public officials and employees are prohibited from accepting gifts of any kind 

from a person subject to his/her jurisdiction, regardless of whether it is in recognition of 

superior service or a token of gratitude. Tex. Penal Code § 36.08.  These gifts are also 

considered a benefit as defined above. A floral arrangement, gift basket, gift certificate, 

tickets to an event, or complementary/discounted services or products would constitute 

a gift. 

Q. What if the gift is unsolicited? 

A. Even if a gift is unsolicited, it may still be considered bribery of a public official 

or an employee or a gift from a person subject to his/her jurisdiction if the public official 

or employee accepts or agrees to accept the unsolicited gift, and the gift is considered a 

benefit a reasonable person would consider to have some monetary value. 

Q. What may a public official or employee do if he/she receives an unsolicited 

gift? 

A.  A prohibited unsolicited gift may be donated to a governmental entity that has 

the authority to accept the gift or to a recognized tax-exempt charitable organization 

formed for educational, religious, or scientific purposes. Tex. Penal Code § 36.08(i). 

Q. Are there any gifts a public official or employee may accept? 

A. There are some gifts that a public official or employee may accept.  Section 36.10 

of the Penal Code lists some exception to gifts to public official or employees subject to 

his/her jurisdiction.  The exceptions include: 



1) An item that has a value of less than $50 (excluding cash or a negotiable 

instrument); 

2) A gift given by a person with whom the official or employee has a familial, 

personal, business, or professional relationship that is independent of the official 

or employee’s status or work; 

3) Any benefit that the official or employee is entitled to receive by law or for which 

the person has performed a duty independent of the person’s status as a public 

servant (e.g. jury duty fee); or 

4) Political contributions as defined by Title 15 of the Election Code.  

Q. May a public official or employee receive food and entertainment? 

A. A public official or employee may lawfully accept food, lodging, transportation, 

or entertainment as a guest – meaning that the recipient must be in the presence of the 

donor. Tex. Penal Code § 36.10(b); Tex. Ethics Comm’n Op. Nos. 261 (1995), 118 (1993). 

If the public official or employee is required by state law to report such a gift, it must be 

done in accordance with the law for the exception to apply. Id. 

Q. What is the punishment for accepting a gift from a person subject to a public 

official or employee’s jurisdiction? 

A. The acceptance by a public official or employee of a gift offered by a person 

under the official or employee’s jurisdiction is a Class A misdemeanor punishable by a 

fine of up to $4,000 and/or jail time of up to one year. Tex. Penal Code §§ 36.08(h), 12.21. 

Q. May a public official or employee accept a small gift or payment for speaking 

at an event because of his/her official position? 

A. A public official or employee may not solicit, accept, or agree to accept a gift or 

payment, known as an honorarium, in return for services that would not have been 

requested but for the public servant’s official position or duties. Id. § 36.07(a). Although 

the Penal Code does not define “honorarium,” numerous ethics opinions can provide 

some guidance. For instance, the Texas Ethics Commission has noted that an 

“honorarium” is commonly understood to be “a payment in recognition of acts or 

professional services for which custom or propriety forbids a price to be set.” Tex. 



Ethics Comm’n Op. No. 401 (1998). Also, the Texas Ethics Commission has determined 

that fees for speaking, teaching, and certain other services are included in the term 

“honorarium”. Tex. Ethics Comm’n Op. Nos. 305 (1996), 294 (1995). A public official or 

employee may accept meals, transportation and lodging expenses connected with a 

speaking engagement at a conference or similar event to the extent that the involvement 

in the event is more than merely perfunctory. Tex. Penal Code § 36.07(b) 

Q. What may a public official or employee do if he/she receives an unsolicited 

honorarium? 

A. A public official or employee should refuse an unsolicited honorarium. The 

offering entity is free to make some other use of the honorarium. Tex. Ethics Comm’n 

Op. Nos. 427 (2000), 150 (1993). 

Q. What is the punishment for a public official or employee who accepts an 

honorarium? 

A. The acceptance of an honorarium by a public official or employee is a Class A 

misdemeanor punishable by a fine of up to $4000 and/or jail time of up to one year. Tex. 

Penal Code §§ 36.07(c), 12.21. 

Q. Are public officials or employees prohibited from using government property 

for personal purposes? 

A. State law prohibits public officials or employees from misusing government 

property, services, personnel, or any other thing of value belonging to the government 

with the intent to obtain a benefit or to harm or defraud another. Id. §39.02(a)(2). 

“Misuse” is defined as dealing with property in a way that is contrary to: 

1) An agreement under which the public servant holds the property; 

2) A contract of employment or oath of office of a public servant; 

3) A law that prescribes the manner of custody or disposition of the property; or 

4) A limited purpose for which the property is delivered. Id. § 39.01(2)(A)-(D). 

Q. What is the punishment for misuse of government property? 



A. The punishment for misuse of government property ranges from a Class C 

misdemeanor to a first degree felony, depending on the value of the misused property. 

Id. § 39.02(c). 

Q. May a public official be removed from office if the public official is convicted 

of accepting an illegal gift or honorarium, or misusing government property? 

A. There is no special remedy under the Penal Code providing for the removal of a 

public official due to a conviction for accepting an illegal gift or honorarium, or 

misusing government property.  However, if a public official is criminally convicted of 

such an offense, it may affect his or her eligibility for office. Additionally, such a 

conviction may act to automatically remove the public official from office or be grounds 

for removal from office through a recall or other removal action if such is authorized 

under state law or a city charter. Tex. Loc. Gov’t Code §§ 21.025, 21.031. 

Q. Are public officials or employees prohibited from using official information to 

gain a benefit or an advantage? 

A. Public officials or employees are prohibited from disclosing information to which 

the public officials or employees have access by virtue of their office or employment 

and that has not been made public with intent 1) to gain a benefit or advantage, or 2) to 

harm or defraud another. Tex. Penal Code § 39.06. “Information that has not been made 

public” means any information to which the public does not generally have access to 

and that is prohibited from disclosure under the Public Information Act. Id. § 39.06(d). 

Q. What is the punishment for misuse of official information? 

A. Generally, the punishment for misuse of official information is a third degree 

felony punishable by two to ten years of imprisonment and a fine not to exceed $10,000. 

Tex. Penal Code §§ 39.06(e), 12.34. 

Q. Can a public official be removed from office for a violation of the misuse of 

official information? 

A. Generally, if a public official is convicted for misuse of official information, the 

public official is immediately removed from office.  Tex. Loc. Gov’t Code § 21.031. The 

judge shall include an order of removal in the conviction judgment. 


