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Q. What is Title II of the Americans with Disability Act? 

A. The Americans with Disability Act (ADA) is a federal law that was first enacted in 1990 

and subsequently amended and updated by the ADA Amendments Act in 2008.  42 

U.S.C. §12131-12134. Title II of the ADA (“Title II”) specifically prohibits a public 

entity from, on the basis of disability, excluding a qualified individual with a disability 

from participating in or being denied the benefits of services, programs, and activities 

provided by a public entity, or discriminating against such individuals. 28 C.F.R. 

§35.130-152.  A public entity includes any state or local government, and any 

department, agency, special purpose district, or other instrumentality of a state or local 

government.  Id. §35.104.  To determine whether an entity that has both public and 

private functions is truly a public entity, the following four factors should be considered: 

(1) whether the entity is funded with public funds; (2) whether the entity’s employees are 

considered government employees; (3) whether the entity receives significant assistance 

from the government by provision of property or equipment; and (4) whether the entity is 

governed by an independent board selected by members of a private organization or a 

board elected by the voters or appointed by elected officials. ADA Title II Technical 

Assistance Manual II-1.2000.   

Q. Who is protected under Title II of the ADA? 

A. The protections of Title II apply only to qualified individuals with a disability.  42 U.S.C. 

§12132.  A qualified individual with a disability is an individual with a disability who 

“with or without reasonable modifications to rules, policies, or practices, the removal of 

architectural, communication, or transportation barriers, or the provision of auxiliary aids 

and services, meets the essential eligibility requirements for the receipt of services or the 

participation in programs or activities provided by a public entity.”  28 C.F.R. §35.104.  

A disability is: (1) a physical or mental impairment that substantially limits one or more 

of the major life activities of an individual; (2) a record of a physical or mental 

impairment that substantially limits one or more of the major life activities of an 

individual; or (3) being regarded as having such an impairment, regardless of whether an 

individual has an impairment or not.  Id. §35.108.  

Title II requires that the definition of “disability” be broadly construed in favor of 

providing expansive coverage to those who may face discrimination.  Id.  However, a city 

is not required to allow a person who poses a direct threat to the health and safety of 

others to participate in services, programs or benefits offered by the city. Id. §35.139. If a 

city believes an individual may pose a direct threat, the city must make an individualized 



assessment of the individual using reasonable judgment based on existing medical 

knowledge or on the best available objective evidence. Id. The assessment should 

determine the nature, duration, and severity of the risk; the probability of harm actually 

occurring; or whether reasonable modifications of policies, practices, or procedures or the 

provision of auxiliary aids or services will mitigate the risk. Id. 

Q. Is a city required to comply with Title II of the ADA when constructing new 

facilities? 

A. Every facility or part of a facility constructed by, on behalf of, or for the use of a city 

must be constructed in a manner that makes the facility readily accessible to and usable 

by individuals with disabilities.  Id. §35.151(a).  Facilities include “all or any portion of 

buildings, structures, sites, complexes, equipment, rolling stock or other conveyances, 

roads, walks, passageways, parking lots, or other real or personal property, including the 

site where the building, property, structure, or equipment is located.”  Id. §35.104.  

When constructing new facilities or altering existing facilities, a city must comply with 

the federal 2010 ADA Standards for Accessible Design (“2010 Standards”).  The 2010 

Standards can be accessed on the United States Department of Justice website 

(www.ada.gov). Texas has also developed a set of standards – the 2012 Texas 

Accessibility Standards – which are generally consistent with the federal standards, but in 

some cases add heightened requirements for accessibility.  The 2012 Texas Accessibility 

Standards can be accessed on the Texas Department of Licensing and Regulation website 

(www.tdlr.texas.gov). A city is required to adhere to both the federal and state 

requirements for accessibility, but if the federal and state requirements are in conflict, the 

state requirements should be followed provided that the state regulation is within the 

state’s regulatory authority.  Id. §35.151(c); Tex. Gov’t Code §469.003.  

Full exception to the requirements of the 2010 Standards can only be made when 

accessibility would make construction structurally impracticable.  28 C.F.R. 

§35.151(a)(2).  Construction would be structurally impracticable when full compliance 

with the requirements is impracticable due to unique characteristics of the land that make 

it difficult to include or construct certain accessible features.  Id.  If full compliance is not 

structurally practicable, the facility must provide as much access as is structurally 

practicable when constructing the facility.  Id.  This exception is very limited and is not 

often applied.  See e.g. Caruso v. Blockbuster-Sony Music Entm't Ctr. at Waterfront, 193 

F.3d 730, 738 (3d Cir. 1999) (a building that must be built on stilts because of its location 

next to water would be an acceptable use of the exception but a building located on hilly 

land would not be exempt from the 2010 Standards, as buildings located on a steep grade 

can be accessible without destroying the integrity of the building.)  



Q. Is a city required to comply with Title II of the ADA when making alterations to a 

facility?   

A. A city is required to comply with the 2010 Standards when making alterations to a 

facility.  28 C.F.R. §35.151(c). Alterations include, but are not limited to, remodeling, 

renovation, rehabilitation, reconstruction, historic restoration, resurfacing of circulation 

paths or vehicular ways, changes or rearrangement of the structural parts or elements, and 

changes or rearrangement in the plan configuration of walls and full-height partitions. 

Americans with Disabilities Act Architectural Guidelines (ADAAG) §3.5. Normal 

maintenance, reroofing, painting or wallpapering, or changes to mechanical and electrical 

systems are not alterations unless they affect the usability of the building or facility. 

ADAAG §3.5.  When altering an existing facility on behalf of or for use by a city, the 

part of the facility being altered should be made readily accessible and usable to the 

maximum extent possible to accommodate as many disabilities as possible. 28 C.F.R. 

§35.151(b). However, a city is not required to make alterations to an historical building 

for accessibility purposes if such alterations would threaten or destroy the historical 

nature of the building, but may use alternative methods to make programs accessible to 

the public. Id. §35.150(b)(3).  

Q. Is a city required to modify existing facilities to make them accessible? 

A. A city is not required to modify an existing facility to make it more accessible to the 

public.  Id. §35.150(a)(1).  

Q. Is a city required to modify a facility that the city leases to make it accessible?  

A. A city that leases a city facility to a private party is obligated to ensure that the private 

party operates the facility in a manner that enables the city to meet its Title II obligations.  

See ADA Title II Technical Assistance Manual II-1.3000.  Similarly, when a city 

occupies a leased facility, it must ensure that all of the programs or services conducted in 

the facility are accessible to individuals with disabilities. Id. §6.4000. 

Q. Is a city required to provide auxiliary aids and services at its council meetings? 

A. Title II does not require that a city provide specific auxiliary aids or services to 

individuals with disabilities.  Rather, a city must provide appropriate auxiliary aids and 

services to individuals with a qualified disability to ensure effective communication. See 

ADA Title II Technical Assistance Manual II-7.1000. Some examples of auxiliary aids or 

services that a city can provide include qualified interpreters, note-takers, computer-aided 

transcription services, written materials, assistive listening systems, open and closed 

captioning, videotext displays, exchange of written notes, Brailled materials, large-print 

materials, computer terminals, and speech synthesizers. Id. The length and complexity of 



the communication needed will determine what sort of auxiliary aids or services should 

be used for effective communication. Id.  

Q. What is the “program accessibility” requirement under Title II of the ADA?  

A. The “program accessibility” standard under Title II provides that a city’s services, 

programs, or activities, when viewed in their entirety, must be readily accessible to and 

usable by individuals with disabilities. ADA Title II Technical Assistance Manual §II-

5.1000. This means that a city may not deny the benefits of its programs, activities, and 

services to individuals with disabilities because its facilities are inaccessible. 28 C.F.R. 

§35.149.   

There are many ways that a city can fulfill the program accessibility requirement. A city 

can alter its existing facilities to provide the needed accessibility or construct new 

facilities that are built with the accessibility requirements in mind. A city can also 

implement structural changes in how they provide services. For example, a city could 

move programs and services to parts of public buildings that are accessible, designate 

employees to help disabled people access certain services or benefits, or move certain 

programs or services to fully accessible buildings. When choosing a method of providing 

accessibility, the city should strive to find the most integrated option that allows 

interaction between those with and without disabilities. See ADA Title II Technical 

Assistance Manual II-5.2000. 

Q. Are there limitations to the “program accessibility” requirement of Title II of the 

ADA?  

A. A city is not necessarily required to make each of its existing facilities accessible or take 

any action that would threaten or destroy the historic significance of an historic property. 

28 C.F.R. §35.150.  Additionally, a city is not required to take any action that the city can 

demonstrate would result in a fundamental alteration in the nature of a program or 

activity or in undue financial or administrative burdens. Id.  This determination can only 

be made after considering all resources available for use in the funding and operation of 

the service, program, or activity, and must be accompanied by a written statement of the 

reasons for reaching that conclusion.  Id. If an action would result in such an alteration or 

such burdens, a city is required to take any other action that would not result in such an 

alteration or such burdens but would nevertheless ensure that individuals with disabilities 

receive the benefits or services provided by the public entity. Id. 

Q. What is a self-evaluation? 

A. A self-evaluation is a document prepared by a city that is meant to evaluate how well the 

city is meeting the accessibility requirements of Title II in regard to its current services, 

policies, and practices. Id. §35.105.  A city is required to allow an opportunity for 



interested persons and people with disabilities to comment before the evaluation is 

completed. Id. Every city was required to complete a self-evaluation by the year 1994. If 

the city had more than 50 employees, they were required to maintain the self-evaluation 

for three years and allow members of the public to view the evaluation and certain 

documents related to it. Id. If the city has already completed a self-evaluation, it is only 

required to evaluate those policies and practices that were not included in the original 

self-evaluation. Id.   

Q. Who enforces Title II of the ADA? 

A. There are eight federal agencies that are allowed to receive Title II complaints, including 

the United States Department of Justice.  When a complaint is filed with one of the 

designated agencies, the agency is required to investigate the complaint and then attempt 

to negotiate a settlement agreement that includes a voluntary compliance agreement 

between the individual and the governmental entity.  A voluntary compliance agreement 

will address each incident, specify the remedial action that must be taken to bring the 

entity into compliance, provide assurances that the discrimination won’t continue, and 

provide for enforcement of the agreement by the Attorney General.  If a settlement 

cannot be reached, the agency will refer the complaint to the Department of Justice for a 

decision on whether or not to proceed to litigation. Id. §§35.171-.173; 35.190. 

If a city has 50 or more employees, at least one person must be designated to coordinate 

the city’s compliance with Title II requirements for accessibility.  A city with 50 or more 

employees must also develop and adopt a grievance policy and procedure to allow for 

people to make a complaint when they feel accessibility is lacking in some fashion. The 

procedure should allow for prompt and equitable resolution of any complaints. 

Complaints should be sent to the designated coordinator of Title II who is tasked with 

investigation of any complaints. Id. §35.107. 

 

 


